Den 5. februar 2019 udkom Analysen af Danmarks 252 største arkitektvirksomheder. Analysen er efter vores opfattelse den mest gennemarbejdede analyse der findes af arkitektbranchens økonomi, og det er vores 11. årlige udgave.

Analysen udgives i bogform, fylder godt 150 sider, og koster, ligesom sidste år, 3600,- DKK + moms. Den kan bestilles ved at sende en mail til ole@danskbrancheanalyse.dk.

Vil du have en smagsprøve på analysens hovedkonklusioner, så læs videre her:

De 252 arkitektvirksomheder havde et samlet overskud efter skat på 420 mio DKK, og det er branchens næstflotteste resultat nogensinde, kun overgået af 2016, hvor der blev tjent 475 mio DKK. Branchens vækst i omsætning var på beskedne 6,2%, stadig utroligt flot, men alligevel den ringeste vækstrate vi har set for arkitektbranchens i de sidste 5 år! Branchen havde i alt 5.712 ansatte, svarende til at der blev skabt 437 arbejdspladser i det seneste regnskabsår. Branchen tjente dermed 74.000,- DKK per ansat, hvilket dog – på grund også af væksten i antal ansatte – er ned fra 90.000,- DKK i overskud per ansat i sidste års analyse. Målt på overskud per ansat var kun branchens tredjebedste år, overgået af rekordåret 2016 og af 2015 også. De mange nyansættelser betyder også, at branchens lønniveau (GNS LØN, hvilket er virksomhedens samlede personaleomkostninger per ansat) har været stabilt på 568.000,- DKK per ansat, hvilket er meget tæt på vores 2 tidligere års observationer (571.000,- og 569.000,- DKK). De 252 arkitektvirksomheders omsætning var 5,853 milliarder DKK.

Vi kan selvfølgelig fortælle meget, meget mere. Og vi kan ikke dy os for at fortælle, at vi har fået afdækket hele 32 virksomhedshandler og priserne for disse, som omtales hver for sig og også præsenteres sådan at vi kan beregne multipler for hver handel og for branchens handler som helhed. Vi følger også pengene til dørs, og ser på branchens 398 millionærer, og deres formuer og formueudvikling. 2017 har været et af de år, hvor det har været forrygende at være arkitektbranchemillionær, da branchens ejere gennemsnitligt har fået øget formuen med hele 26,2% på bare ét år. Vi ser nu også på branchens konkurser (der var kun 2 blandt de 236 virksomheder, der indgik i sidste års analyse), og så har vi igen tilladt os at udpege 17 af branchens virksomheder, der har noget i regnskaberne der gør, at vi mener de har en form for konkursrisiko i sig.

Analysen indeholder et væld af informationer om de største, det bedste, dem med højst løn, største overskud per ansat, og vi hengiver også et afsnit til at se på branchens værste præstationer. For det kan vi også lære af. Vi gennemgår også selskabernes balancer for at få indtryk af, hvad der eventuelt gemmer sig her på godt og ondt. Vi giver virksomhederne en CSR-score for deres transparens i regnskaberne, og vi ser på, om det bedst kan betale sig at være ung, gammel, mand, kvinde, københavner, jyde, udenlandsk ejer eller medarbejder-ejer, eller hvor mange ejere der er bedst for virksomheden.

Hvis du spørger os, så er analysen ikke alene det bedste produkt til at få et overblik over økonomien i den danske arkitektbranche, det er også et fantastisk værktøj for ejere, direktører, CFOs og arkitektpartnere til at benchmarke egne resultater i branchen og lære af både de bedste og de værste. For folk med interesser omkring branchen er analysen god til at give et overblik over, hvem der betyder noget rent økonomisk.

Er du blevet overbevist?

Det håber vi, og vi håber på at modtage din bestilling på ole@danskbrancheanalyse.dk.

Med venlig hilsen

Ole Egholm
Dansk Brancheanalyse ApS

Dansk Brancheanalyse Aps er stiftet og ejet af Ole Egholm, der er cand. merc. og MBA, og Dansk Brancheanalyse Aps er stiftet og ejet af Ole Egholm, der er cand. merc. og MBA, og tidligere har været rejsebureaudirektør (1992-2006). Ole Egholm udgav sin første brancheanalyse om rejsebureaubranchen i år 2000. I 2005 stiftede han Dansk Brancheanalyse og har siden 2006 haft udgivelse af brancheanalyser som sin hovedbeskæftigelse. Formålet med Dansk Brancheanalyse er at kaste lys over økonomien i brancher, der ikke normalt udsættes for al for stor analytisk bevågenhed. En øget indsigt i en branches økonomi hjælper forhåbentligt aktørerne  i branchen og omverdenen til en bedre forståelse af erhvervet, hvilket på sigt bør kunne medvirke til en bedre indtjening i branchen og dermed et bedre skattegrundlag for samfundet. Dansk Brancheanalyse Aps er ikke afhængig af særlige aktørers eller branchers interesse, ej heller af annoncørers, og finansieres alene af læserne. I 2017/18 har Dansk Brancheanalyse udgivet analyser af arkitektbranchen,  hotelbranchen, revisionsbranchen, rejsebureaubranchen, reklamebranchen, restaurationsbranchen og bilforhandlerbranchen. Arkitektbrancheanalysen udkom for første gang 8. januar 2009, og er udkommet årligt siden. Den 5. februar 2019 udkom den for ellevte gang.