Torsdag 6. september 2018 udkom, for 19. år i træk, vores analyse af økonomien i Danmarks 193 største rejsebureauer. Analysen tager udgangspunkt i de senest offentliggjorte regnskaber (indtil 10AUG18), og kombinerer denne info med mange andre relevante markedsinformationer, der samlet giver et grundigt indblik i rejsebureaubranchen som helhed og dennes økonomi.

Analysens hovedkonklusioner:

Rejsebureaubranchen havde rekordår i Danmark i 2017. Rejsebureauerne rundede en omsætning på 30 milliarder DKK i 2017, og udviste en fin vækst på 6,2%. Branchens resultat efter skat landede for føste gang nogensinde på over en halv milliard DKK (506 mio DKK). Blandt de 12 sektorer, som vi har inddelt branchen i, var det charterrejsebureauerne (12 i alt), der gik gladest ud af året med et overskud på 172 mio DKK. En anden gruppe, dem vi kalder oversøiske leisure-rejsebureauer (54 i alt), kom næstbedst ud med et overskud på 150 mio DKK. Tredjebedst var de danske incoming-agenter (22 i analysen, der sikrer turister til Danmark og det øvrige Norden), der også havde sit bedste år nogensinde med et overskud på 60 mio DKK. Alle sektorer i rejsebureaubranchens tjente penge i 2017. Men den største af alle sektorerne – erhvervsrejsebureauerne (22 i alt), der omsatte for 7,2 milliarder DKK – var med et samlet overskud på blot 4 mio DKK tæt på slet ikke at tjene penge.

Branchen har – pudsigt nok – ifølge vores analyse, ikke ansat flere mennesker på trods af den fine fremgang, og der var fortsat 4.192 ansatte, cirka 11 færre end året før. Det har til gengæld også betydet, at nøgletal per ansat har slået nye rekorder i 2017: Hver ansat i branchen omsætter nu for godt 7,3 mio DKK og skaber et dækningsbidrag på næsten 1 mio DKK. Branchens overskud per ansat slog også nye rekorder med 121.000 DKK, og lønniveauet slog også rekord med 442.000,- DKK i gennemsnitlige personaleomkostninger per ansat i branchen. Lønniveauet slår dog som regel nye rekorder hvert år…

Analysen udgives i rapportform (bogform), fylder godt 200 sider, og koster, ligesom sidste år, 3600,- DKK + moms. Den kan bestilles ved at svare positivt på  ole@danskbrancheanalyse.dk.

Du læse mere om indholdet i analysen her. 

Med venlig hilsen

Ole Egholm
Dansk Brancheanalyse Aps

Dansk Brancheanalyse Aps er stiftet og ejet af Ole Egholm, der er cand. merc. og MBA, og tidligere har været rejsebureaudirektør (1992-2006). Ole Egholm udgav sin første brancheanalyse om rejsebureaubranchen i år 2000. I 2005 stiftede han Dansk Brancheanalyse og har siden 2006 haft udgivelse af brancheanalyser som sin hovedbeskæftigelse. Formålet med Dansk Brancheanalyse er at kaste lys over økonomien i brancher, der ikke normalt udsættes for al for stor analytisk bevågenhed. En øget indsigt i en branches økonomi hjælper forhåbentligt aktørerne  i branchen og omverdenen til en bedre forståelse af erhvervet, hvilket på sigt bør kunne medvirke til en bedre indtjening i branchen og dermed et bedre skattegrundlag for samfundet. Dansk Brancheanalyse Aps er ikke afhængig af særlige aktørers eller branchers interesse, ej heller af annoncørers, og finansieres alene af læserne. I 2016/2017 har Dansk Brancheanalyse udgivet analyser af arkitektbranchen, revisionsbranchen, rejsebureaubranchen, reklamebranchen, restaurationsbranchen, bilforhandlerbranchen og hotelbranchen. Analysen af rejsebureaubranchen udkom for 18. år i træk den 2. oktober 2017.