Hovedkonklusioner Analysen af Danmarks 177 rejsebureauer, udgivet 31. januar 2023
Rejsebureauerne tabte godt én milliard kroner under corona-krisen. Og det på trods af, at branchen modtog mindst 854 millioner kroner i corona-støtte undervejs. 25 af bureauerne, der indgik blandt de 204 bureauer i min seneste analyse (for godt 3 år siden), er gået konkurs undervejs. Det kunne såmænd have været meget værre. Selv om det aldrig har været værre for branchen end under corona-krisen.
2022 tegner til gengæld til at blive et rekordår for rejsebureauernes indtjening. Det ved vi jo ikke endnu, men de regnskaber vi ser indtil videre, har nogle helt vildt flotte nøgletal. Vi forventer umiddelbart, at rejsebureauerne samlet kommer til at tjene over 600 millioner kroner i 2022.
Rejsebureauernes omsætning bliver sværere og sværere at estimere, fordi færre og færre oplyser deres omsætning, hvilket er beklageligt. Vi ser dog ind i en branche, der solgte for over 30 milliarder kroner i 2019, til en omsætning, der i 2020 og 2021 hver lå omkring de 10 milliarder. I 2022 kommer vi måske op på 25 milliarder kroner, og dermed når vi ikke 2019-niveau, hverken i antal rejsende eller i kroner. Men de trecifrede vækstrater, vi kommer til at se i 2022 for mange af bureauerne, tegner ret godt for bureauernes bundlinjer. For 2023 forventer vi – forudsat at der ikke bliver rigtig krig i Europa – at branchen har mulighed for at vækste yderligere, måske ligefrem tocifret procentuel vækst i kroner, men vi tror stadig ikke, at branchens samlede volumen når op på 2019-niveau i 2023. Vi er dog kun lige ude af januar 2023, så meget kan ske, både til det værre og til det bedre.
Analysen gennemgår hvert enkelt af de 177 største rejsebureauers økonomi, og laver de sædvanlige top20-lister over bedste og værste præstationer, fyldt med vores kommentarer og vurderinger undervejs. Vi gennemgår også bureauernes balancer for at se, om der gemmer sig lig eller guld bag tallene, og som altid gennemgår vi rejseankenævnssager og har et større konkursafsnit, både hvor vi bruger kræfter på at se på branchens konkurser og hvad der er sket med kundeporteføljen og direktørerne efterfølgende. Vi ser også på, hvilke bureauer vi stadig kan kalde konkurstruede. Det er denne gang i alt 40 bureauer på konkurstrusselslisten, nogle alvorligt ramt, andre med noget, der bare “driller”. Der er stadig for mange af de bureauer, vi normalt betragter som meget driftssikre, der har fået en plads på konkurstrusselslisten i dette års analyse. Vi håber (og forventer), at listen bliver væsentligt mindre når vi kender alle bureauernes 2022-regnskaber. Alligevel har vi estimeret, at vi tror at 4 bureauer i analysen vil gå konkurs i løbet af 2023. Vi tror dog, at det især bliver blandt de små, der er mast ud af corona-krisen, og endnu ikke rigtigt kommet i omdrejninger.
Som altid bruger vi en del kræfter på at se på branchens 35 virksomhedshandler, som vi gennemgår hver for sig. Vi kan dog godt afsløre, at vi ikke bliver lige så kloge på de traditionelle nøgletal for rejsebureauets værdi, fordi der har været så meget turbulens undervejs. Vi har dog regnet på det hele alligevel.
Til gengæld har turbulensen ikke været alt for voldsom når vi ser på rejsebureaubranchens millionærliste. Her ser vi, at millionærerne er blevet endnu mere velhavende siden vi lavede analysen for 3 år siden, hvilket er ret imponerende, og mest skyldes millionærernes øvrige investeringer. 2021 var et år, hvor branchens ejere øgede formuerne med 10%, og det mest turbulente for millionærerne er heldigvis hver gang der tilkommer en ny højdespringer, der har lykkedes med at sælge sit rejsebureau til nogle velhavende udlændinge eller investorer. Selv i disse tider ser vi eksempler herpå, de fleste af dem der dog fra handler, der har fundet sted i 2022, hvor væksten i branchens omsætning som bekendt har været helt enorm, og optimismen er sikkert tilbage.
Analysen indeholder en lang række lister over hvert enkelt af de 177 største bureauer, herunder vores estimater for omsætning og dækningsbidrag (hvor vi kan tage meget fejl), samt andre vigtige nøgletal og oplysninger om hvert bureau. Du får også en oversigt over de i alt 435 andre rejsebureauer, som vi har under overvågning. Her har vi sådan set medtaget alle, som vi betragter som rejsebureauer, også selskaber uden ansatte, og vist nogle få data om hvert bureau. Endelig får du en lang række noter til de fleste af regnskaberne i analysen.
Det ville glæde mig hvis du ville investere i analysen. Den koster som sagt 3.800kr + moms og kan bestilles ved at besvare denne mail positivt.
Hav en fortsat god aften, og fortsat godt salg.
Med venlig hilsen
Ole Egholm
Dansk Brancheanalyse ApS
Augustvej 60, 2860 Søborg
Tel 20956085
ole@pose.dk
ole@danskbrancheanalyse.dk
CVR 29150176
Dansk Brancheanalyse ApS er stiftet og ejes af Ole Egholm, der er cand. merc. og MBA, og tidligere har været rejsebureaudirektør (1992-2006). Ole Egholm udgav sin første brancheanalyse om rejsebureaubranchen i år 2000. I 2005 stiftede han Dansk Brancheanalyse. Formålet med Dansk Brancheanalyse er at kaste lys over økonomien i brancher, der ikke normalt udsættes for al for stor analytisk bevågenhed. En øget indsigt i en branches økonomi hjælper forhåbentligt aktørerne i branchen og omverdenen til en bedre forståelse af erhvervet, hvilket på sigt bør kunne medvirke til en bedre indtjening i branchen og dermed et bedre skattegrundlag for samfundet. Dansk Brancheanalyse ApS er ikke afhængig af særlige aktørers eller branchers interesser, ej heller af annoncørers, og finansieres alene af læserne.
Dansk Brancheanalyse har gennem årene udgivet analyser af advokatbranchen, arkitektbranchen, bilforhandlerbranchen, ejendomsmæglerbranchen, hotelbranchen, ingeniørbranchen, rejsebureaubranchen, reklamebranchen, restaurationsbranchen og revisionsbranchen. Analysen af rejsebureaubranchen udkom for første gang 23. oktober 2000, og er udkommet 20 år i træk, sidste udgave var dog fra 17. oktober 2019.