Den 14. marts 2019 udkom Analysen af Danmarks 408 største restaurationsselskaber. Analysen er efter vores opfattelse den mest gennemarbejdede analyse der findes af restaurationsbranchens økonomi, og det er vores 4. årlige udgave.

Analysen udgives i bogform, fylder godt 200 sider, og koster, ligesom sidste år, 3600,- DKK + moms. Den kan bestilles ved at svare positivt på denne mail (ole@danskbrancheanalyse.dk).

Vil du have en smagsprøve på analysens hovedkonklusioner, så læs videre her:

De 408 største restaurationsselskaber havde et samlet overskud efter skat på 543 mio DKK, og det er branchens næstflotteste resultat nogensinde, kun overgået af 2016, hvor der blev tjent 594 mio DKK. Branchens vækst i omsætning var på 4,6%, stadig flot, men alligevel den ringeste vækstrate vi har set for restauratørerne i de sidste 4 år. De 408 selskaber havde i alt 22.550 ansatte, og de skabte tilsammen 1.102 arbejdspladser i det seneste regnskabsår, og dette kommer oven i de 1.087 arbejdspladser, der blev skabt i 2016 og 1.172 arbejdspladser, der blev skabt i 2015. De 408 største restaurationsselskaber tjente 24.000,- DKK per ansat, hvilket dog stadig er den laveste indtjening i forhold til de andre erhverv, vi analyserer. De mange nyansættelser betyder også, at branchens lønniveau (GNS LØN, hvilket er virksomhedens samlede personaleomkostninger per ansat) har været stabilt på 354.000,- DKK per ansat i forhold til 2016. De 408 restaurationsselskabernes omsætning var 19,929 milliarder DKK. Bemærk, restaurationsbranchen er meget, meget stor. Branchen har både en større række restaurationsselskaber, der drives uden offentligt tilgængelige regnskaber og en ”hale” på over 10.000 virksomheder, der er for små til at indgå i vores analyse. Vi konstaterer dog umiddelbart, at de 408 største restauratører i vores analyse står for omkring 44,2% af restaurationsbranchens samlede omsætning i Danmark.

Vi kan selvfølgelig fortælle meget, meget mere. Og vi kan ikke dy os for at fortælle, at vi har fået afdækket hele 38 virksomhedshandler og priserne for disse, som omtales hver for sig og også præsenteres sådan at vi kan beregne multipler for hver handel og for branchens handler som helhed. Vi følger også pengene til dørs, og ser på branchens 413 restauratør-millionærer, og deres formuer og formueudvikling. 2017 har været et af de år, hvor det har været forrygende at være restauratør-millionær, da branchens ejere gennemsnitligt har fået øget formuen med hele 21,6% på bare ét år. Vi ser nu også på branchens konkurser (der var 8 blandt de 345 virksomheder, der indgik i sidste års analyse), og så har vi igen tilladt os at udpege 61 af branchens virksomheder, der har noget i regnskaberne der gør, at vi mener de har en form for konkursrisiko i sig.

Analysen indeholder et væld af informationer om de største, de bedste, dem med højst løn, største overskud per ansat, og vi hengiver også et afsnit til at se på branchens værste præstationer. For det kan vi også lære af. Vi gennemgår også selskabernes balancer for at få indtryk af, hvad der eventuelt gemmer sig her på godt og ondt. Vi giver virksomhederne en CSR-score for deres transparens i regnskaberne, og vi ser på, om det bedst kan betale sig at være ung, gammel, mand, kvinde, københavner, jyde, udenlandsk ejer eller medarbejder-ejer, eller hvor mange ejere der er bedst for virksomheden.

Endelig kigger vi grundigt på branchens forskellige sektorer, da vi også har delt restaurationsbranchen op i forskellige typer af restaurationsvirksomhed. Tal i parentes angiver antallet af virksomheder, der indgår i analysen:

Restauranter (196)

Cafeer (91)

Fastfood (49)

Natklubber/barer (22)

Kantineoperatører (16)

Cateringselskaber (34)

Hvis du spørger os, så er analysen ikke alene det bedste produkt til at få et overblik over økonomien i den danske restaurationsbranche, det er også et fantastisk værktøj for restauratører, investorer og økonomi-ansvarlige til at benchmarke egne resultater i branchen og lære af både de bedste og de værste. For leverandører til branchen er analysen god til at give et overblik over, hvem der betyder noget rent økonomisk.

Er du blevet overbevist?

Det håber vi, og vi ser frem til din bestilling af årets brancheanalyse, det kræver blot, at du sender en mail til ole@danskbrancheanalyse.dk.

Med venlig hilsen

Ole Egholm
Dansk Brancheanalyse ApS
Augustvej 60
2860 Søborg

Tel 20956085

ole@danskbrancheanalyse.dk
ole@pose.dk

Dansk Brancheanalyse Aps er stiftet og ejet af Ole Egholm, der er cand. merc. og MBA, og tidligere har været rejsebureaudirektør (1992-2006). Ole Egholm udgav sin første brancheanalyse om rejsebureaubranchen i år 2000. I 2005 stiftede han Dansk Brancheanalyse og har siden 2006 haft udgivelse af brancheanalyser som sin hovedbeskæftigelse. Formålet med Dansk Brancheanalyse er at kaste lys over økonomien i brancher, der ikke normalt udsættes for al for stor analytisk bevågenhed. En øget indsigt i en branches økonomi hjælper forhåbentligt aktørerne  i branchen og omverdenen til en bedre forståelse af erhvervet, hvilket på sigt bør kunne medvirke til en bedre indtjening i branchen og dermed et bedre skattegrundlag for samfundet. Dansk Brancheanalyse Aps er ikke afhængig af særlige aktørers eller branchers interesse, ej heller af annoncørers, og finansieres alene af læserne. I 2018 har Dansk Brancheanalyse udgivet analyser af arkitektbranchen, revisionsbranchen, rejsebureaubranchen, reklamebranchen, restaurationsbranchen, bilforhandlerbranchen og hotelbranchen. Analysen af restaurationsbranchen udkom for første gang 3. marts 2016, og er udkommet årligt lige siden.