Analysen af Revisionsbranchen

Kære beslutningstager i og omkring revisionsbranchen,

 

Senest torsdag den 16. maj 2024 udkommer Analysen af Danmarks 221 største revisionsvirksomheder. Analysen er efter vores opfattelse den mest gennemarbejdede analyse der findes af revisionsbranchens økonomi, og det er vores 16. årlige udgave.

Analysen udgives i bogform, fylder 180 sider, og koster 4.900,- DKK + moms. Den kan bestilles ved at svare positivt på denne mail (ole@danskbrancheanalyse.dk).

 

Vil du have en smagsprøve på analysens hovedkonklusioner, så læs videre her:

 

De 221 revisionsvirksomheder i analysen omsatte i 2022/2023 (alle regnskaber offentliggjort indtil 21APR24) for 20,5 milliarder DKK.

 

De 221 revisionsvirksomheder havde et samlet overskud efter skat på 915 millioner DKK (915M), og det var cirka 100M under rekordåret sidste år. Revisionsbranchens organiske vækst var igen nydelig på 6,6%.

 

Overskud i sig selv er dog ikke det vigtigste i revisionsbranchen, da en stor del af overskuddet udbetales som løn til partnerne (de 221 revisionsvirksomheder har 1.265 ejere), og derfor ser vi også specielt meget på virksomhedernes og branchens lønniveau (GNS LØN = virksomhedens samlede personaleomkostninger per ansat), og her har vi – lidt overraskede, men måske alligevel forventeligt – konstateret, at lønniveauet er faldet en anelse, fra 860.000 DKK (860K) til 855K. Også overskud per ansat (RES/ANS) er reduceret noget, fra 67K til 57K, hvilket betyder at NettoIndtjeningsEvnen (NIE) er reduceret fra topniveauet 927K sidste år til 911K i årets analyse.

De lidt mindre imponerende nøgletal for branchen hænger nok især sammen med, at branchen har skabt 1.164 nye arbejdspladser siden sidste års analyse. Det er en helt imponerende udvikling. Da der som regel rekrutteres “nedefra” vil så mange nye ansatte også påvirke de nøgletal vi netop har omtalt negativt, fordi de måler per ansat.

Revisionsbranchen konsolideres. Og denne gang er det ikke bare en konsulentfrase vi hiver frem. Vi er gået fra 237 selskaber i vores 2023-analyse til kun 221 selskaber i 2024-analysen, og det handler stort set alene om, at virksomhederne er blevet opkøbt og lagt sammen. I modsætning til tidligere tider har der ikke været en tilsvarende grobund ved opstart af nye revisionsvirksomheder. Big4 (Deloitte, PwC, EY og KPMG) fylder mere og mere i revisionsbranchen. De står for hele 62,3% af omsætningen hos de 221 virksomheder, der indgår i analysen. Big4 er en liga helt for sig selv. Hvis vi fraregner de fire største revisionsvirksomheder i Danmark (Deloitte, PwC, EY og KPMG), så er NIE for de øvrige “kun” 768K, mens den er 1,049M for Big4.

I Danmark taler vi dog ofte om Big6 (Big4 + Beierholm og BDO), der er branchens 6 milliard-virksomheder, og hvor nummer 6 stadig er mere end 3 gange større end branchens 7.-største revisionsvirksomhed. Big6 har hele 76,1% af omsætningen blandt de 221 virksomheder i analysen, op med 0,8%-points sidste sidste år.

 

De 237 revisionsselskaber, der indgik i 2023-analysen, har holdt helt rent bord hvad angår konkurser og tvangsopløsninger. Vi skal også indrømme, at vores konkurstrusselsliste i revisionsbranchen er blevet den mindste nogensinde (5 selskaber, der bare har noget der “driller” i regnskaberne). Vi bruger også kræfter på at gennemgå kendelserne i Revisornævnet, hvor 2023 også har været et lidt roligere år end tidligere, men alligevel materiale nok til at vi har fået lavet en oversigt over Revisornævnets stamgæster.

 

Vi kan selvfølgelig fortælle meget, meget mere. Vi er endnu ikke færdige med at gennemgå branchens virksomhedshandler og priserne for disse. Vi har en bruttopulje på 95 handler, hvoraf vi i analysen nok får kortlagt omkring 40 handler, som omtales hver for sig og også præsenteres sådan at vi kan beregne multipler for hver handel og for branchens handler som helhed. 

 

Med 1.260 revisionsbrancheejere har vi i år valgt kun at holde øje med de revisorer, der har en bogført formue på over 10M. Det arbejde bliver mindre komplet i revisionsbranchen end i de andre brancher vi analyserer, fordi mange af de største revisionsvirksomhederes partnere har formue i privat regi og dermed uden for offentlighedens søgelys. Vi får dog lavet en oversigt over branchens 100 rigeste revisorer, med forbehold for, at listen er ukomplet.

 

Vi nørder også en smule med værdien af transparens i årsregnskaberne, og giver hvert revisionsselskab en CSR-score for læsevenligheden i deres eget årsregnskab. Her er det pudsigt nok ikke nogle i Big4, der kommer helt i top, ej heller selv om deres regnskaber fylder meget og har mange billeder i mange farver og lange historier om deres ESG-politik. Vores CSR-model bygger på 48 konkrete måleparametre, den bruger vi på tværs af vores brancheanalyser.

 

Hvis du spørger os, så er analysen ikke alene det bedste produkt til at få et overblik over økonomien i den danske revisionsbranche, det er også et fantastisk værktøj for revisorerne selv til at benchmarke egne resultater i branchen og lære af både de bedste og de værste. For folk med interesse omkring branchen er analysen god til at give et overblik over, hvem der betyder noget rent økonomisk.

 

Er du blev overbevist om, at det er værd at investere i analysen?

 

Det håber vi, og vi ser frem til din bestilling af årets brancheanalyse, det kræver blot, at du besvarer denne mail positivt.

Hav en fortsat skøn forårsdag.

 

 

Med venlig hilsen

 

 

 

Ole Egholm
Dansk Brancheanalyse ApS
Augustvej 60
2860 Søborg

Tel.: 20956085
CVR: 29150176

ole@danskbrancheanalyse.dk
www.danskbrancheanalyse.dk

 

 

Dansk Brancheanalyse ApS er stiftet og ejes af Ole Egholm, der er cand. merc. (1991) og MBA (CBS, 1998), og tidligere har været rejsebureaudirektør (1992-2006). Ole Egholm udgav sin første brancheanalyse om rejsebureaubranchen i år 2000. I 2005 stiftede han Dansk Brancheanalyse og har siden 2006 haft udgivelse af brancheanalyser som sin hovedbeskæftigelse. Formålet med Dansk Brancheanalyse er at kaste lys over økonomien i brancher, der ikke normalt udsættes for al for stor analytisk bevågenhed. En øget indsigt i en branches økonomi hjælper forhåbentligt aktørerne i branchen og omverdenen til en bedre forståelse af erhvervet, hvilket på sigt bør kunne medvirke til en bedre indtjening i branchen og dermed et bedre skattegrundlag for samfundet. Dansk Brancheanalyse ApS er ikke afhængig af særlige aktørers eller branchers interesser, ej heller af annoncørers, og finansieres alene af læserne. Gennem årene har har Dansk Brancheanalyse udgivet analyser af advokatbranchen, arkitektbranchen, bilbranchen, ejendomsmæglerbranchen, hotelbranchen, ingeniørbranchen, rejsebureaubranchen, reklamebranchen, restaurationsbranchen og revisionsbranchen. Analysen af revisionsbranchen udkom for første gang 25. februar 2008, og er, med undtagelse af i 2021, udkommet årligt lige siden.