Konklusioner fra vores analyse af økonomien i arkitektbranchen, udgivet 7. november 2022

 

Den 7. november 2022 udkom Analysen af Danmarks 267 største arkitektvirksomheder. Analysen er efter vores opfattelse den mest gennemarbejdede analyse der findes af arkitektbranchens økonomi, og det er vores 14. årlige udgave.

Analysen udgives i bogform, fylder 146 sider, og koster 3800,- DKK + moms. Den kan bestilles ved at svare positivt på denne mail (ole@danskbrancheanalyse.dk).

Vil du have en smagsprøve på analysens hovedkonklusioner, så læs videre her:

De 267 arkitektvirksomheder havde et samlet overskud efter skat på 481 mio DKK, og det er sjette år i træk, hvor branchen har ligget med et højt stabilt nettoresultat mellem 400 og 500 mio kr.

Branchens vækst i omsætning var imponerende +9,1%. Branchen havde i alt 6.621 ansatte, svarende til at der blev skabt 380 nye arbejdspladser i det seneste regnskabsår. Branchen tjente 73.000,- DKK per ansat, et beløb, der ligesom branchens overskud, har været rimeligt stabilt de sidste 6 år. Branchens gennemsnitsløn (målt som virksomhedens samlede personaleomkostninger per ansat) var 618.000,- DKK. De 267 arkitektvirksomheders omsætning var 6,956 milliarder DKK.

Vi kan selvfølgelig fortælle meget, meget mere. Og vi kan ikke dy os for at fortælle, at vi har fået afdækket hele 46 virksomhedshandler og priserne for disse, som omtales hver for sig og også præsenteres sådan at vi kan beregne multipler for hver handel og for branchens handler som helhed. Vi følger også pengene til dørs, og ser på branchens 466 millionærer, og deres formuer og formueudvikling. Regnskabsåret 2021 (indleverede regnskaber til og med 09OCT22) har igen været et af de år, hvor det har været forrygende at være arkitektbranchemillionær, da branchens ejere gennemsnitligt har fået øget formuen med hele 23% på bare ét år, og det er femte år i træk, at formuevæksten er på over 20% årligt blandt branchens ejere.

Vi ser nu også på branchens konkurser, og midt i glæden over de fine resultater har vi alligevel fundet 7 konkurser blandt de 260 arkitektvirksomheder, der indgik i vores seneste analyse, der udkom 26MAR21. Vi har også udpeget i alt 20 virksomheder, der har noget i regnskaberne, der driller, som gør, at vi bliver nødt til at sætte dem på vores konkurstrusselsliste. Vores estimat er, at vi kommer til at se omkring 4 konkurser i løbet af de kommende 12 måneder.

Analysen indeholder et væld af informationer og tabeller med de største, de største overskud, dem med højst løn, største overskud per ansat, og vi hengiver også et afsnit til at se på branchens værste præstationer. For det kan vi også lære af. Vi gennemgår også selskabernes balancer for at få indtryk af, hvad der eventuelt gemmer sig her på godt og ondt. Vi giver virksomhederne en CSR-score for deres transparens i regnskaberne, og vi ser på, om det bedst kan betale sig at være ung, gammel, mand, kvinde, københavner, jyde, udenlandsk ejer eller medarbejder-ejer, eller hvor mange ejere der er bedst for virksomheden.

Hvis du spørger os, så er analysen ikke alene det bedste produkt til at få et overblik over økonomien i den danske arkitektbranche, det er også et fantastisk værktøj for ejere, direktører, CFOs og arkitektpartnere til at benchmarke egne resultater i branchen og lære af både de bedste og de værste. For leverandører til branchen og folk med interesser omkring branchen er analysen god til at give et overblik over branchens økonomi og spillerne i den.

Er du blevet overbevist?

Det håber vi, og vi ser frem til din bestilling af årets brancheanalyse, det kræver blot, at du besvarer denne mail positivt.

 

Med venlig hilsen

 

 

 

Ole Egholm
Dansk Brancheanalyse ApS
Augustvej 60
2860 Søborg

Tel.: 20956085
CVR: 29150176

ole@danskbrancheanalyse.dk
www.danskbrancheanalyse.dk

Dansk Brancheanalyse ApS er stiftet og ejes af Ole Egholm, der er cand. merc. og MBA, og tidligere har været rejsebureaudirektør (1992-2006). Ole Egholm udgav sin første brancheanalyse om rejsebureaubranchen i år 2000. I 2005 stiftede han Dansk Brancheanalyse og har siden 2006 haft udgivelse af brancheanalyser som sin hovedbeskæftigelse. Formålet med Dansk Brancheanalyse er at kaste lys over økonomien i brancher, der ikke normalt udsættes for al for stor analytisk bevågenhed. En øget indsigt i en branches økonomi hjælper forhåbentligt aktørerne i branchen og omverdenen til en bedre forståelse af erhvervet, hvilket på sigt bør kunne medvirke til en bedre indtjening i branchen og dermed et bedre skattegrundlag for samfundet. Dansk Brancheanalyse ApS er ikke afhængig af særlige aktørers eller branchers interesser, ej heller af annoncørers, og finansieres alene af læserne.

 

Dansk Brancheanalyse har gennem årene udgivet analyser af advokatbranchen, arkitektbranchen, bilbranchen, ejendomsmæglerbranchen, hotelbranchen, ingeniørbranchen, rejsebureaubranchen, reklamebranchen, restaurationsbranchen og revisionsbranchen. Analysen af arkitektbranchen udkom for første gang 8. januar 2009, og er udkommet årligt lige siden.